Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 3 sierpnia 2014

Racuchy z jabłkami i bakaliami

Popieram Akcję: "Blogerzy przerabiają polskie jabłka" i w ramach tego wydarzenia zrobiłam dziś racuchy.
Pyszne i zdrowe a jabłka już tegoroczne choć to nie papierówki lecz kwaskowa Genewa.
Zapraszam do pieczenia i korzystania z naszych polskich i smacznych jabłek.

                     Składniki:
  • 1 duże jajo
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 jabłka kwaskowe
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Jajo roztrzepałam z cukrem i cukrem pudrem.
Mleko lekko podgrzałem i dodałam do niego drożdże, wymieszałam, odstawiłam na 10 minut.
Jabłka wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
Mąkę wymieszałam z otrębami, żurawiną, rodzynkami i orzechami.
Do mleka z drożdżami dodawałam po kolei masę jajeczną, starte jabłka i mąkę z dodatkami.
Wymieszałam aż powstało ciasto - będzie dość rzadkie i odstawiłam pod przykryciem aby urosło na jakieś 30 minut.
Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta.
Piekłam aż racuchy się zezłociły z obu stron.
Osączyłam je na ręczniku papierowym a na talerzu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Pomysł własny.
baner_Grazynka

6 komentarzy:

  1. moja babcia i tak robi najlepsze racuchy na swiecie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale w to nie wątpię.Ciesz się zatem że masz taką wspaniałą babcię.

      Usuń
  2. jabłka w formie placków albo szarlotki to jest to!
    zapraszam na bajkę o polskich jabłkach wg Mulinowych Misiów ;)

    http://misiowepodrozowanie.blogspot.com/2014/08/bajka-o-polskich-jabkach.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? są pyszne, polecam.Dzięki za zaproszenie.

      Usuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, to już ostatni komentarz który publikuję, następne pójdą do kosza i Ty wiesz dlaczego.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks