Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Tarta belgijska z cukrem

Wędrując dalej z Formułą 1 i Darią dotarliśmy tym razem na Grand Prix Belgii.
Kuchnia belgijska jest mi właściwie obca i szukając dań do przygotowania znalazłam interesującą tartę, potem okazało się że była pyszna. 
Tarta ma chrupiącą skórkę i robi się ją z ciasta drożdżowego maślanego, nieuciążliwego.
Nie jest trudna w zrobieniu tylko trochę trzeba poczekać aż wyrośnie.
Można ją zajadać na ciepło jak i na zimno, równie wspaniale smakuje. 

                 Składniki: ( tortownica 22 cm )
  • 5 g drożdży świeżych
  • 190 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
               Chrupiąca skórka:
  • 1 jajo
  • 160 g cukru pudru
  • 50 g śmietanki kremówki

Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką.
Podobno ma to znaczenie więc i ja nie kusiłam losu.
Tylko mieszanie drewnianą łyżką nie rozrzedza ciasta inaczej staje się lejące.
Drożdże wkruszyłam do miski, dodałam mąkę, cukier i sól.
Wszystko wymieszałam drewnianą łyżką po czym dodałam jaja i mieszałam aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski.
Wtedy dodawałam do ciasta po małym kawałeczku masło ciągle ucierając.
Gdy ciasto wchłonęło całe masło wyjęłam je na blat, podsypałam trochę mąką i zatoczyłam z ciasta kulę.
Owinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkowałam na okrąg 22 cm i przełożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Tortownicę nakryłam folią i odstawiałam na 2 godziny aby ciasto urosło.
U mnie ciasto urosło do połowy wysokości tortownicy. 
Jajko wbiłam do miseczki, roztrzepałam i posmarowałam nim wyrośnięte ciasto a następnie posypałam przez sito cukrem pudrem.
Wstawiłam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam jakieś 12 minut po czym wyjęłam ciasto posmarowałam śmietanką równomiernie na całej powierzchni i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut aż skórka się zezłociła.
Smacznego.
Przepis pochodzi stąd [ klik ]

Wspólne gotowanie z Formułą

11 komentarzy:

  1. Ciekawe ciasto, pierwszy raz o nim słyszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez go wcześniej nie znałam a warto je poznać.

      Usuń
  2. Pysznie wygląda :-) z chęcią spróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Muszę go wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie się prezentuje, chyba warto posmakować:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przydałoby się wypróbować, wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no to już wiem co zrobię w weekend... mam nadzieję, że wyjdzie jak w opisie i na zdjęciach... pozdrawiam
    abcszkolenikursow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks