Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 6 września 2014

Capellini nidi w pomidorach z prosciutto i parmezanem

Dziś kolejna propozycja kuchni włoskiej.
Wiem że Was może zamęczam ale jest to nasza ulubiona kuchnia a ponieważ Daria zaprosiła mnie na wydarzenie "Gotujemy z Formułą 1" byłam cała szczęśliwa.
Tym razem Formuła 1 zawitała na Grand Prix Włoch.
Przepis pochodzi od rodowitego Włocha, znajomego mojej córki Filippo.
Tak jak większość przepisów kuchni włoskiej jest prosty a jakże pyszne danie mamy do zjedzenia.
Zapraszam serdecznie.
             Składniki: ( porcja dla 4 osób )
  • 400 g makaronu capellini nidi ( grubsze nitki )
  • 270 g szynki prosciutto
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • pęczek bazylii
  • pieprz
  • parmezan do posypania
  • 20 suszonych pomidorów z zalewy
Makaron ugotowałam al'dente.
Na patelnię wlałam oliwę i na zimną włożyłam posiekany czosnek.
Jak zaczął pachnieć włożyłam na patelnię szynkę porwaną na kawałki, chwilę smażyłam i dodałam poprzekrawane na połowę pomidorki koktajlowe.
Smażyłam aż się rozpadły i wtedy dodałam pokrojone pomidory suszone z zalewy.
Na koniec dodałam bazylię posiekaną wraz z łodyżkami.
Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i chili.
Potem na patelnię włożyłam makaron, wymieszałam i podawałam posypane parmezanem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej - Filippo

Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

10 komentarzy:

  1. Taki makaron chętnie bym zjadła w każdej ilości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy post ;)

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem co napisać:))u Ciebie zawsze tak smacznie i pięknie:)))chciałabym chociaż troszkę Twoich umiejętności:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za miłe słowa.

      Usuń
  4. Kocham włoską kuchnię dlatego tak często odwiedzam ten przecudowny kraj.
    W czasie ostatniego pobytu dwa razy jadłam bardzo podobną potrawę.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tą potrawą trafiłaś w mój gust, wyglada bardzo apetycznie. Zjadłabym... nawet z dokładką. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks