Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 23 września 2014

Chleb litewski

Tak mi się spodobał ten bochen u Gucia  że musiałam go upiec wcześniej czy później.
Nie żałuję, jest ścisły, wilgotny i pyszny z chrupiącą skórką.
U Gucia zresztą same pyszności.
Zachęcam do pieczenia po raz kolejny.

                Składniki:
      Zaczyn:
  • 200 g zakwasu żytniego 100 % hydracji
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 100 ml ciepłej wody
Składniki umieściłam w misce, wymieszałam, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam w ciepłym miejscu na noc.
         Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 120 g mąki pszennej chlebowej T 650
  • 10 g kminku
  • 35 g melasy
  • 35 g miodu
  • 15 g soli morskiej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 100 g ciepłej wody
W wodzie rozpuściłam cukier, melasę, miód i sól.
Mieszankę dodałam do zaczynu, wymieszałam a potem dodałam kminek i mąki oraz kawę.
Mieszałam robotem z hakiem 1 minutę na 1 biegu i 3 minuty na 2 biegu miksera.
Ciasto jest luźne i klejące więc rękawice na dłonie, zwilżyłam je oliwą i uformowałam okrągły bochenek.
Ciasto umieściłam na papierze do pieczenia, włożyłam do płaskiej formy, a formę do torby foliowej, zamknęłam i pozostawiałam na ok. 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Czasami trzeba aby ciasto rosło dłużej, zależy to od wielu czynników np. temperatury otoczenia, składników czy mocy zakwasu, w rezultacie ciasto ma podwoić swoja objętość.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 230 C razem z blachą i na gorącą blachę przełożyłam chleb z papierem do pieczenia.
Piekłam 15 minut w 230 C i 30 minut w 200 C.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis od Gucia.
Dodaje do akcji Wisły " Na zakwasie i na drożdżach" której gospodarzem w tym miesiącu jest Małgosia z Akacjowego bloga.

6 komentarzy:

  1. Idealnie wygląda! Ja póki co boję się zakwasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś Ty nie ma sie czego bać.Jak raz spróbujesz potem juz nie będziesz chciała piec na drożdżach.

      Usuń
  2. Uwielbiam chleb litewski, choć przyznam , że nigdy nie piekłam go sama. cieszę się z tego przepisu, dziękuję za dołączenie do listy, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia koniecznie wypróbuj już czas.Cala przyjemność po mojej stronie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks