poniedziałek, 29 września 2014

Kasza gryczana z sosem z grzybami i warzywami

No cóż kaszę uwielbiamy i często gości na naszym stole.
Można szybko wyczarować pyszne i sycące danie.
Polecam kasze w każdej postaci, jest pyszna i zdrowa.
                Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
                Sos:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju omega-3
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 1 cebula
  • 1 papryka chili
  • 2 łyżki ugotowanych, posiekanych grzybów
  • 2-3 łyżki posiekanej szałwii czerwonej
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki puree z dyni [ klik ]
Kaszę ugotowałam według przepisu [ klik ].
Grzyby ugotowałam w osolonej wodzie  i posiekałam.
Na oleju podsmażyłam posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili drobno posiekaną.
Chwilę razem smażyłam a potem na patelnię włożyłam pokrojone w kostkę pomidory, ugotowane grzyby i podsmażałam chwilkę, dodałam bulion grzybowy i dusiłam jakieś 5 minut.
Na koniec dodałam puree z dyni oraz posiekaną szałwię i wszystko razem wymieszałam, posoliłam i doprawiłam pieprzem.
Makę wymieszałam z odrobiną wody i wlałam do sosu ciągle mieszając zagotowałam.
Kaszę wyłożyłam na talerze i polałam sosem z warzywami.
Pyszności na talerzu, polecam.
 Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

  1. Jurto zrobię. Dla mnie z kaszą gryczaną, bo ją uwielbiam. Mężowi z makaronem, bo nie jada kasz i tym podobne. Pozdrawiam. Inga_ga

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger