Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 17 września 2014

Makaron po singapursku

Dalsza nasza wędrówka z Formułą 1 i Darią zaprowadziła nas tym razem na Grand Prix Singapuru.
Ciężko o jakieś konkretne przepisy wprost  z Singapuru ale niezawodni jak zwykle w tym temacie Irena i Andrzej pomogli [ klik ].
Makaron jest przepyszny i polecam każdemu tym bardziej że wykonanie potrawy trwa bardzo krótko.
Polecam gorąco.

              Składniki:
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 4-6 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanego w paski świeżego imbiru
  • 4-6 gniazd wermiszelu - ja miałam makaron do woka 250 g
  • 2 szklanki ugotowanego kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, krewetek - ja miałam usmażone piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli dymki wraz ze szczypiorem
  • 2 łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki - dałam więcej, tak z połowę i drobno posiekałam
  • 1/4 szklanki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki curry
  • 2 łyżeczki sosu sojowego + 1 łyżka do zamarynowania kurczaka

 Makaron włożyłam do miski i zalałam wrzącą osoloną wodą, przykryłam i zostawiałam na 5 minut, odcedziłam.
Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i zalałam łyżką sosu sojowego, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. 
Imbir obrałam i pokroiłam w paseczki, dymkę posiekałam
 wraz ze szczypiorem, posiekałam także czosnek.

Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim czosnek i imbir aby zmiękły.
Dodałam mięso, dymkę i paprykę i smażyłam jakieś 5 minut.
Dodałam na patelnię sos ostrygowy, curry i sos sojowy i wymieszałam.
Na koniec dodałam odcedzony makaron i wszystko jeszcze raz wymieszałam.
Podałam od razu ale można jak podają  Grumkowie zapiec go jeszcze w piekarniku.
Smacznego.
Przepis Irena i Andrzej.
Przepis kuchni Singapuru.

4 komentarze:

  1. Zdjęcia wyglądają wspaniale, zaraz zabieram się do pracy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię makaron, takiego jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis! :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. moje smaki:) jako makaronożerca, porywam bez zastanowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie wypróbuję takie połączenie :))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks