czwartek, 11 września 2014

Quiche kartoflany z tuńczykiem

Quiche czytaj kisz czyli tarta na słono, ostro.
Do przygotowania tego placka potrzebne będą ziemniaki, które idealnie pasują do tuńczyka.
Placek jest smakowity i bardzo pachnący latem.
Zapraszam na pyszne jedzonko.

  
           Składniki: ( tortownica 22 cm )
  • 450 g pokrojonych w kostkę ziemniaków mącznych - miałam "bryzy"
  • 25 g masła
  • 6 łyżek mąki pszennej
            Nadzienie:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 175 g osączonego tuńczyka z puszki
  • 50 g osączonej kukurydzy z puszki
  • 150 ml mleka
  • 3 roztrzepane jaja
  • 1 łyżka świeżo siekanego kopru
  • sól
  • pieprz
  • 50 g startego sera np. Gouda
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek

Pokrojone w kostkę ziemniaki włożyłam na wrzącą wodę i gotowałam do miękkości ok. 10 minut.
Odcedziłam i utłukłam na jednolitą masę, ostudziłam.
Z ziemniaków, mąki i masła wyrobiłam jednolite ciasto i wyłożyłam nim formę do pieczenia.
Ciasto ziemniaczane docisnęłam do foremki przykrywając je papierem do pieczenia i obciążając fasolą.
Wstawiłam do piekarnika  nagrzanego do 190 C i piekłam 20 minut.
Wystudziłam, zdjęłam fasolę.
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam szalotkę i dusiłam kilka chwil, potem dodałam czosnek i paprykę.
Odparowałam płyn i ułożyłam na placku z ziemniaków.
Rozłożyłam także kawałki tuńczyka i kukurydzę.
Jajka roztrzepałam z mlekiem i posiekanym koprem i doprawiłam solą i pieprzem.
Wylałam na placek, porozrzucałam oliwki.
Na wierzchu posypałam tartym serem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 20 minut.
Podałam z sosem chili.

 Smacznego.
Przepis z książki "Dania niskotłuszczowe"
Polub MMCz na Fb [ klik ]

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger