Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 24 września 2014

Szynka z drobiu z ziołami z szynkowara

Dawno nie podawałam Wam żadnego przepisu na wędlinę z szynkowara.
Spieszę to nadrobić.
Szyneczka jest aromatyczna od ziół i bardzo soczysta, polecam każdemu.

                        Składniki:
  • 1,050 kg fileta z indyka
  • 1 łyżeczka ziół dziadka Feliksa do peklowania mięs - możecie użyć swojej mieszanki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czarnej soli cypryjskiej
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • garść posiekanego tymianku limonkowego

Mięso pokroiłam na duże kawałki.
Do miski włożyłam kawałki mięsa, sól czarną, peklową oraz zioła dziadka Feliksa a także olej rzepakowy.
Wymieszałam wszystko i odstawiłam na 2 godziny.
Po tym czasie do szynkowara włożyłam woreczek i wkładałam kawałki mięsa przesypując je oregano i tymiankiem.
Po upchnięciu mięsa w szynkowarze przykryłam go i odstawiłam na kolejne 30 minut.
Potem szynkowar umieściłam w garnku z wodą i parzyłam ok. 2 godzin. 
Temperatura mięsa musi wynosić ok. 82-90 C.
Po sparzeniu wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i na noc włożyłam do lodówki. 
Następnego dnia wyjęłam szynkę z szynkowara i już była gotowa do spożycia.
Smacznego.
Przepis własny.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Przecież to garnek stary jak świat, poczytaj tutaj http://doowa.blogspot.com/2014/02/szynkowar-czy-szybkowar.html

      Usuń
  2. mój dziadek robi wędline w swojej suszarni. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks