poniedziałek, 1 września 2014

Toskańska przyprawa

Czekałam na ten tydzień od dawna gdyż kuchnia włoska jest moją ulubioną.
Podążając za Formułą 1 razem z Darią dotarliśmy na Grand Prix  Włoch.
Zgromadziłam kilka przepisów na to wydarzenie i trzy z nich są wprost ze słonecznych Włoch.
Dzisiejsza przyprawa toskańska, pyszna, aromatyczna bardzo.
Przepis dostałam od Marghe które w Toskanii mieszka i przyprawę robi często używając jej praktycznie do wszystkiego, do mięs, do chleba, do ziemniaków czy klusek.
Jak pisze Marghe  "Pyszna w swej prostocie i prosta w swoim smaku..." jak cała kuchnia włoska zresztą. 
Zapraszam na przyprawę wprost ze słonecznej Toskanii.

                  Składniki:
  • garść igiełek rozmarynu
  • garść liści szałwii
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka grubej soli morskiej

Ząbki czosnku obrałam, igły rozmarynu obrałam od gałązek.
Wszystkie składniki włożyłam do blendera i razem zmiksowałam.
Na talerzu położyłam ręcznik papierowy i wysypałam cienką warstwą zmieloną przyprawę.
Suszyłam w przewiewnym miejscu z dala od słońca aż całkiem wyschła. 
Przesypałam do słoiczka.
Smacznego.
Przepis Marghe.
Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger