Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 17 października 2014

Biały barszcz z kielbasą na zakwasie żytnim

Pyszny obiad w szybkim czasie ? oczywiście że tak.
Jeśli nie mam barszczu od pani z ryneczku takiego do zaprawiania wtedy pomocny staje się zakwas żytni.
Jak zrobić zakwas aby był w pogotowiu znajdziecie tutaj [ klik ]
Rozcieńczam go i wlewam do zupy, szybko i smacznie.
Zapraszam na zdrowy obiad.
              Składniki:
  • 2-3 białe kiełbaski
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • młynek ostry Kamis
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki wody do zakwasu
  • ok. 1,5 litra wody
Białe kiełbaski włożyłam do garnka z zimną wodą i parzyłam je ok. 15 minut, po czym wyjęłam je i pokroiłam w skośne plasterki.
Do wody po parzeniu kiełbasy dodałam ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku, obraną ale w całości cebulę oraz sol i pieprz.
Zagotowałam i gotowałam jeszcze aż zmiękły marchewki.
Potem pokroiłam je na plasterki.
Do wywaru zaś włożyłam plastry kiełbasy oraz rozrobiony z wodą zakwas żytni.
Zakwasu należy dodać tyle aby barszcz miał odpowiednią gęstość i kwaśność.
Jeszcze raz zagotowałam barszcz i dodałam majeranek rozcierając go w dłoniach aby zapach był jeszcze bardziej intensywny.
Doprawiłam także ostrą przyprawą z młynka Kamis.
 Smacznego.
Przepis własny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks