piątek, 24 października 2014

Boczek po indyjsku w garnku rzymskim

Na początek chcę oznajmić że remont kuchni dobiega końca i tylko sprzątanie mnie jeszcze czeka.
Już niedługo nowe przepisy na nowym sprzęcie, ciekawe czy będą pyszne tak jak na starym wysłużonym?
A dziś boczek rolowany, pieczony na sposób indyjski, lubicie?
Jest aromatyczny i przepyszny w sam raz na kanapki, polecam.
Boczek przygotowałam w garnku rzymskim który polecam natomiast jeśli nie posiadacie można użyć naczynia żaroodpornego.
Boczek na indyjską nutę z garnka rzymskiego.
Składniki:
  • 2000 g brzucha wieprzowego ze skórą
  • 2 łyżki garam masala [ klik ]
  • 2 łyżki estragonu suszonego
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka peklosoli
  • 1 łyżka miodu

 
Przygotowanie:
  • Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą i nasmarowałam płat mięsa bardzo dokładnie.
  • Zrolowałam brzuch i związałam sznureczkiem bawełnianym i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.
  • Na godzinę przed pieczeniem należy roladę wyjąć aby się ogrzała.
  • Garnek rzymski moczyłam 20 minut w zimnej wodzie a po tym czasie włożyłam mięso do garnka, przykryłam i wstawiłam do zimnego piekarnika.
  • Gdy temperatura osiągnęła 190 C piekłam mięso przez 2 godziny.
  • Potem zdjęłam pokrywę, posmarowałam mięso łyżką miodu i podpiekłam je do momentu aż skórka zrobiła się chrupiąca i złocista.
 
Smacznego.
Przepis własny.

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger