Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 6 października 2014

Jabłka zapiekane z chrupiącą skorupką

Pyszny i szybki deser na jesienne dni czyli jabłka zapiekane w pysznym cieście.
Rozkosz dla zmysłów, polecam.

                         Składniki: ( 4 porcje )
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
                        Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masło posiekałam z mąką i śmietaną na kruszonkę a potem dodałam cukier waniliowy i zagniotłam ciasto.
Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 60 minut do lodówki.
Jabłka obrałam i pokroiłam w cząstki, skropiłam sokiem z limonek.
Na patelni rozgrzałam masło i na rozgrzane włożyłam cząstki jabłek, przekrojoną laskę wanilii, cynamon oraz 2 łyżki cukru trzcinowego.
Mieszając doprowadziłam do wrzenia i smażyłam jakieś 5 minut, przestudziłam.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na duży kwadrat, który przekroiłam na 4 mniejsze - wielkością trochę większe niż Wasze foremki.
Ja miałam kokilki, wysmarowałam je masłem i włożyłam do każdej kwadrat ciasta zaginając ciasto na zakładkę.
Do kokilek włożyłam teraz usmażone jabłka i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25-30 minut lub do zrumienienia ciasta.
Po upieczeniu posypałam jabłka resztą cukru i skarmelizowałam go palnikiem gazowym ale można również wstawić do piekarnika z opcją grilla i zapiec 5 minut.

Smacznego.
Przepis własny.

14 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks