Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 12 października 2014

Pasztet jaglany z boczniakami

Przepis na ten pasztet znalazłam u Olgi Smile i zapragnełam sama taki zrobić i wiecie co? był pyszny, choć trochę przepis pozmieniałam.
Zachęcam do pieczenia, mamy dzięki temu zdrowie na talerzu i kasza jaglana tak nielubiana przez wielu zmieni ich nastawianie do siebie.
Polecam serdecznie.

                         Składniki:
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250 g boczniaków
  • 3 duże cebule 
  • 480 g białej fasoli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 120 g mąki ziemniaczanej 
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • oliwa do smażenia
Boczniaki pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie.
Cebulę po obraniu posiekałam i również podsmażyłam na oliwie.
Natkę pietruszki posiekałam, fasolę miałam już ugotowaną ale można dodać z puszki, podobnie groszek zielony.
Do miski włożyłam kaszę, grzyby, fasolę, natkę, groszek, cebulę, sól, pieprz i mąkę i wyrobiłam na dość zwarte ciasto, w razie potrzeby dodać mąki albo odrobinę mleka. 
Wszystko zależy od wilgotności kaszy. 
Foremkę o wymiarach 26 x 12 wyłożyłam papierem do pieczenia i wkładałam masę ugniatając aby pasztet był zwarty.
Piekłam pasztet w 180 C przez 45 minut.
Na pierwsze 30 minut przykryłam formę folią aluminiową aby się za bardzo nie przypiekł, potem folię zdjęłam i dopiekałam kolejne 15 minut.
Smacznego.
Przepis Olga Smile.

10 komentarzy:

  1. Miłego wieczorku.Pozdrawiam.Same pychotki aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się zapowiada:) chciałabym go spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj przepis a nie pożałujesz.

      Usuń
  3. Oooooo!!! Świetny!!! Rewelacyjny :) Uwielbiam boczniaki i kiedyś często gościły w mojej kuchni. Teraz nie mogę ich nigdzie dostać! Ale nabrałam apetytu na te grzyby... Został może kawałek tego pasztetu ? Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zostało Dorotko, niestety ale upiecz sobie taki sam i będzie pysznie.

      Usuń
  4. Jak sądzisz Dorotko, czy boczniaki można zastąpić pieczarkami?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks