niedziela, 19 października 2014

Tajska mieszanka przypraw

Czasami tak się zdarza że w przepisach kuchni tajskiej należy użyć właśnie mieszanki przypraw właśnie tajskiej i co ? albo nie mamy albo już się skończyła a najgorsze by było jakbyśmy nie wiedzieli co wchodzi w skład takiej mieszanki?
Przecież możemy sami ją zrobić a ja Wam powiem co w jej skład wchodzi i wystarczy tylko połączyć wszystkie zioła i przyprawy i aromatyczna mieszanka tajska zawsze świeża i gotowa do użycia.
No to do roboty.
                   Składniki: po 1 łyżeczce każdego
  • suszona pokruszona papryczka chili
  • kmin rzymski
  • oregano suszone
  • ostra papryka chili w proszku
  • czosnek granulowany
  • imbir mielony
  • ziarna kolendry
  • cynamon
  • biały pieprz
                                    po 1/2 łyżeczki
  • starta skórka cytrynowa
  • pieprz kajeński
  • 1 gwiazdka anyżu
Wszystkie składniki włożyłam na suchą patelnię i podgrzewałam do momentu aż zaczęły pachnieć.
Przełożyłam je wówczas do moździerza i utłukłam na proszek.
Uwaga, pachnie obłędnie i nie nachylajmy się za mocno nad moździerzem bo grozi salwą kicnięć.
Mieszankę wsypałam do słoiczka i szczelnie zamknęłam.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger