Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 28 października 2014

Zapiekanka makaronowa z kurkami i kurczakiem

Będzie pysznie, aromatycznie i zdrowo.
Zapiekanka makaronowa ze świderkami Czaniecki, fajny wybór a ponieważ makarony uwielbiamy tutaj zagrały główną rolę - świderki oczywiście.
Zapraszam serdecznie i polecam do przygotowania na chłodne dni.

                Składniki:
  • 250 g makaronu świderki Czaniecki
  • 1/2 dużego brokuła
  • 200 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1/2 szklanki startego na dużych oczkach sera Peccorino Romano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
                   Sos:
  • 3 jaja
  • 50 ml mleka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • 200 g sera gorgonzola
  • 50 ml oleju rzepakowego

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam i przelałam olejem aby sie nie skleił.
Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym a potem dodałam oczyszczone kurki.
Podsmażałam jakieś 8 minut.
Pierś z kurczaka i polędwiczki pokroiłam w skośne paski i zamarynowałam na 20 minut w sosie ostrygowym.
Potem zrumieniłam je na oleju rzepakowym na złoty kolor.
Brokuła pokroiłam na różyczki. 
Mleko wymieszałam ze śmietaną, olejem i jajami a na koniec wkruszyłam gorgonzolę.
Teraz układamy zapiekankę.
Dno naczynia posmarowałam olejem rzepakowym i wyłożyłam połowę makaronu.
Na makaron połowę różyczek brokuła oraz połowę pasków kurczaka, zalałam 1/3 sosu, wyłożyłam podsmażone kurki, posypałam posiekaną natką pietruszki i zalałam 1/3 sosu.
Teraz od nowa warstwy : reszta makaronu, reszta brokuła, reszta pasków kurczaka, reszta sosu i na wierzch posypałam startym serem.
Naczynie do zapiekania przykryłam i wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekłam przez 50 minut po czym zdjęłam pokrywę i zapiekałam jeszcze przez 10 minut.
Danie gotowe, przed krojeniem powinno troszkę przestygnąć.
Smacznego.
Przepis własny przygotowany na konkurs.
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Ale mam ochotę na kurki i na brokułka! :)
    Wygląda przepysznie!!!

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks