Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 25 listopada 2014

Ciasto gryczane z wiśniami i czereśniami

Bezglutenowe ciasto z owocami, u mnie z wiśniami i czereśniami mrożonymi ale możecie użyć takich jakie lubicie czy macie zamrożone.
Ciasto jest puszyste i ma specyficzny smak dzięki mące gryczanej, bardzo smakowite z dodatkiem budyniu czekoladowego bo taki akurat miałam.
Zapraszam gorąco na ciasto.


              Składniki: ( forma 30 x 30 )
        Ciasto ucierane:
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 jaja
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
        Budyń:
  • 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 
  • 50 g cukru
  • 400 ml mleka
        Kruszonka:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
       Dodatkowo:
  • 300 g wiśni mrożonych
  • 300 g czereśni mrożonych
  • przyprawa do dań słodkich - młynek Kamis
 Na początek ugotowałam budyń. 
Z całego mleka odlałam 1/2 szklanki a pozostałe mleko zagotowałam z cukrem.
Proszek budyniowy wymieszałam z 1/2 szklanki mleka i wlałam do gotującego mleka. 
Mieszając doprowadziłam do wrzenia, odstawiłam do przestygnięcia.
Składniki na kruszonkę wymieszałam ze sobą tworząc sypką kruszonkę.
Owoce rozmroziłam na sicie aby sok odpłynął.
Miękkie masło zmiksowałam z cukrem na biały puch potem dodawałam  po kolei po 1 jajku.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
Teraz miksując na mniejszych obrotach dodawałam na przemian mąkę i mleko.
Mieszałam do połączenia składników.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką gryczaną.
Ciasto wylałam do formy, ułożyłam na nim owoce, wyłożyłam budyń robiąc kleksy a na koniec posypałam kruszonką. 
Na samym wierzchu posypałam ciasto przyprawą do dań słodkich Kamis.
Piekłam ciasto 45 minut w temperaturze 175 C lub do suchego patyczka.
Smacznego.
Przepis z bloga Domowe Wypieki.pl [ klik ]

6 komentarzy:

  1. ale obłędnie wygląda !!!!
    www.filizanka-smakow.blogspot.com - zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię mąkę gryczaną, więc takie ciasto zjadłabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks