Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 14 listopada 2014

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w osłonce

Dziś proponuję Wam kiełbaskę własnej roboty czyli zdrowszą i doprawioną tym czym chcecie, naszymi ulubionymi przyprawami.
Pobawmy się trochę w kuchni a same pyszności wjadą na nasze stoły.
Zapobiegając pytaniom gdzie można kupić osłonki do kiełbas? odpowiadam że w każdym markecie gdzie jest regał z produktami Biowin czyli Obi, Carrefour, Tesco, Kaufland.

               Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 650 g mięsa wieprzowego gulaszowego
  • 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 x 30 cm osłonki do kiełbas termokurczliwej ( średnicy ok. 8 cm )
  • sznurek bawełniany

Mięso gulaszowe zmieliłam na sicie o dużych otworach.
Filet z kurczaka pokroiłam w kostkę ok. 2 centymetrową.
Każde z mięs włożyłam do oddzielnego woreczka, do każdego wsypałam soli peklowej, 1 łyżeczkę do piersi z drobiu a 2 łyżeczki do mięsa gulaszowego i wymieszałam dobrze aby mięso zaczęło się " kleić ".
Zamknęłam szczelnie woreczki i włożyłam na 24 godziny do lodówki.
Osłonki włożyłam do letniej wody i moczyłam 15 minut po czym jeden z końców mocno związałam sznurkiem.
Żelatynę rozpuściłam w 3 łyżkach wrzącej wody i przestudziłam.
Mięsa przełożyłam do jednej miski, dodałam przyprawy oraz zioła i rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszałam.
Masą mięsną wypełniłam ciasno ale z umiarem osłonki i dobrze zawiązałam sznurkiem.
Dobre zawiązanie ma znaczenie gdyż pierwszy raz jak kiełbasę robiłam sznurek mi się rozwiązał i mięsko było w wodzie przy parzeniu.
Zawiązane kiełbaski włożyłam do garnka z zimną wodą i parzyłam je w 80 C czyli nie dopuszczając aby bulgotało w garnku przez 1 godzinę i 45 minut.
Potem kiełbasy wyjęłam, wystudziłam i chłodziłam w lodówce przez całą noc.
Smacznego.
Przepis Agaty w PP nr 3/2014 z bloga Kulinarne przygody Gatity [ klik ]


6 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks