Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 28 listopada 2014

Pizza Przemka

Pizzę tym razem zrobił Przemek dla " pułku wojska " jak mawiam czasami.
Pizza powstała bowiem na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i spokojnie 6 osób się naje albo 8 na diecie.
Warto jednak się na nią pokusić bo pyszna wyszła i nieźle trzeba się powstrzymywać aby nie zjeśc za dużo.
Przemek zaprasza na pyszną pizzę.


                    Składniki: ( 6-8 osób )
         Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 260 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
       Dodatkowo potrzeba:
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 1 pomidor bawole serce
  • 1 szalotka
  • 1 papryka długa czerwona
  • 100 g szynki delikatesowej długodojrzewającej
  • 5 plastrów sera topionego
  • 6 pieczarek
  • garść rukoli
  • 170 g sera belgijskiego podpuszczkowego Ancienne Belgique
  • sól
  • pieprz
        Sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sos sojowy jasny
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto wkładamy do miski, drożdże rozkruszamy i wyrabiamy ciasto, elastyczne i bardzo plastyczne.
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Paprykę kroimy w krążki, pomidory w plastry, szalotkę w piórka, szynkę rwiemy na kawałki, pieczarki natomiast kroimy w plastry.
Ser belgijski kupiłam w plastrach.
Jak ciasto wyrosło wykładamy je na blat, przerabiamy a potem rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Lekko należy zawinąć brzegi pizzy.
Potem na sam spód ciasta układamy plastry sera topionego a na nim pomidory w plastrach.
Na pomidorach wylądowała szalotka i na niej papryka w krążkach.
Teraz czas na pieczarki, na nich rukola i porwana szynka.
Wierzch pizzy przykrywamy plastrami sera belgijskiego.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na ok. 30 minut.
Czosnek drobniutko siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami sosu.

Smacznego.
Pomysł Przemek. 
Przepis dodaje do Akcji Wisły " Na zakwasie i na drożdżach" która w listopadzie prowadzi Marcin z bloga Grahamka, weka i kajzerka.

8 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa pizza jest najlepsza. :) Te z pizzerii się chowają. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%. :) Ja np. nie przepadam za tymi z pizzerii, wolę sama zrobić i przede wszystkim widzieć, co tam kładę. :)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks