Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 16 listopada 2014

Sos słodko-kwaśny

Czasami aż potrawa prosi się o sosik a ten słodko-kwaśny pasuje nie tylko do kuchni orientalnej  ale do wszystkich mięs i wędlin.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania.
                      Składniki:
  • 5 cm marchwi
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 papryka szpiczasta czerwona
  • 1 gruby plaster ananasa
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pędów bambusa
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
 Wszystkie składniki pokroiłam w kosteczkę.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei warzywa.
Najpierw cebulę i czosnek, potem papryczkę chili i czerwoną, marchew, pędy bambusa oraz ananasa.
Podsmażałam kilka minut po czym zalałam wszystko wodą i dusiłam do miękkości.
Całość zmiksowałam na gładką masę.
Mąkę rozprowadziłam kilkoma łyżkami wody i zaprawiłam sos, ciągle mieszając zagotowałam.
Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem a na koniec sokiem z limonki.
Sos gotowy.
 Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej, mojego pomysłu.

6 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks