Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 27 grudnia 2014

Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z wypiekacza

Chleba mi potrzeba, chleba, hi hi.
U mnie to niedługo, uruchamiam wypiekacz i za ok. 3 godziny bochen gotowy.
Ten dzisiejszy z ziarnami jest miękki, wilgotny z chrupiącymi pestkami słonecznika.
Pamiętajcie że jeśli nie macie wypiekacza wystarczy zarobić z podanych składników ciasto, poczekać aż urośnie a potem już tylko upiec w piekarniku.
Zachęcam do pieczenia.


                         Składniki: ( bochenek 700 g )
  • 330 ml wody
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 220 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki żytniej T 720
  • 30 g pestek słonecznika
  • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
Do misy wypiekacza wkładałam po kolei : wodę, olej, cukier, sól, wszystkie mąki, ziarna słonecznika a na końcu wsypałam drożdże.
Misę umieściłam w wypiekaczu, włączyłam program do wypiekania chleba pełnoziarnistego z chrupiącą skórką, bochenek 700 g.
Po około 3 godzinach gotowy chleb studziłam na kratce.
Mam wypiekacz Moulinex.
Smacznego.
Przepis własny.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Bez lilak

5 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks