Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 21 grudnia 2014

Chleb z płatkami kukurydzianymi

Dziś zaproponuje Wam szybki i chrupiący chlebek z wypiekacza.
Możecie oczywiście zawsze zrobić go metodą tradycyjną czyli zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć i upiec w foremce lub jako bochen.
Ja podaję metodę w wypiekaczu bo go mam i chętnie go używam.
Zapraszam na pyszny bochen.


                              Składniki:
  • 330 ml wody
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 g mąki pszennej T 500
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki żytniej T 720
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

Do misy wypiekacza po kolei wkładałam : najpierw wodę, potem dalej olej, cukier, sól, mąki, płatki kukurydziane i na końcu suche drożdże.
Maszynę nastawiłam na program do wypieku chleba pełnoziarnistego - u mnie program 3, mam wypiekacz Moulinex.
Ustawiłam także średnią skórkę i bochenek 700 g.
Po trzech godzinach z "hakiem" bochen upieczony wjechał na stół.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaję do Akcji Wisły "Na zakwasie i na drożdżach"
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Majowy roztrzepaniec

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię Twoje przepisy na te wszystkie pyszne chleby:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks