Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 6 grudnia 2014

Crusty Hard Rolls czyli pyszne bułeczki na śniadanie

Dawno nie było przepisu z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" .
Dołączyłam do wydarzenia na FB i oto teraz mogę poszczycić się pysznymi bułeczkami.
Puszyste, mięciutkie z chrupiącą skórką, polecam.
Przepis pochodzi z bloga Buszująca zw kuchni [ klik ]

                   Składniki: ( 8 bułeczek )
  • 290 g mąki pszennej T 750
  • 100 g mąki pszennej graham
  • 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody - dałam 235 ml
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • jajo
  • 1 łyżka mleka
  • mak do posypania

Do miski wsypałam mąki, drożdże, sól i cukier i dolewałam wody wyrabiając ciasto.
Ciasto ma być zwarte i elastyczne.
Jak składniki się połączyły wyrabiałam ciasto jeszcze 10 minut.
Potem obsypałam miskę mąką, włożyłam ciasto i z wierzchu znów posypałam mąką.
Przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyłożyłam na posypany mąką blat i podzieliłam na 8 równych części.
Aby bułeczki miały ładny kształt i równo rosły wyrabiałam je według schematu.
Każdy kawałek rozpłaszczałam na placuszek a potem z placuszka robiłam sakiewkę zbierając brzegi.
Tą czynność powtórzyłam 3 razy na każdą bułeczkę.
Na koniec uformowałam podłużne bułeczki i ułożyłam je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykryłam i odstawiałam na 30 minut do podrośnięcia.
Już na blaszce jakoś szczególnie one nie urosną tylko się napuszą, reszta będzie się działa w piekarniku.

Jajo rozmąciłam z mlekiem i posmarowałam bułki, posypałam makiem i nacięłam głęboko wzdłuż.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 15-20 minut z funkcją góra/dół.
Studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis Paulina z Buszująca w kuchni.
Przepis dołączam do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach" [ klik ]
Bułki wypiekały także: Łucja, GosiaAla, Ewelina, Iza, Bożena, Joanna  

8 komentarzy:

  1. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!!! Warto wypróbować, bo są proste i pyszne,a ta chrupiąca skórka wprost rewelacyjna!! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułeczki :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułki, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks