Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 27 grudnia 2014

Długo dojrzewający chleb z ciecierzycy

Dziś zapraszam na zdrowe chlebki ze zdrową mąką niewymagające wiele pracy.
Mąka tu użyta to mąka z ciecierzycy ze sklepu Naturalnie zdrowe [klik]
O właściwościach ciecierzycy tylko wspomnę: obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu, poprawia trawienie oraz łagodzi kaszel i bóle głowy więc jedzmy cieciorkę w postaci naturalnej bądź w postaci mąki.
Upiekłam chleb długo dojrzewający, mało wymagający więc popróbujcie sami a na pewno sie uda.
Chleb jest rewelacyjny, wilgotny, nie starzeje się, nie kruszy się, rzec by można idealny, no nie jakby jeszcze tak szybko nie znikał to byłby idealny.
Mąkę z ciecierzycy możecie zakupić w sklepie Naturalnie Zdrowe [klik]



                      Składniki: ( dwa bochenki )
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 360 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Drożdże wymieszałam z wodą i dodałam do nich mąki, sól oraz ziarna słonecznika.
Wymieszałam wszystkie składniki, nie za długo i odstawiłam pod przykryciem na 30 minut.
Potem ciasto posypałam mąką, zawinęłam miskę w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na jakieś 60 godzin czyli w środę wieczorem wstawiłam do lodówki a w sobotę rano wyjęłam.
Pamiętajcie że miski nie wolno ruszać ma stać w lodówce a ciasto powolutku będzie rosło, u mnie w lodówce nastawiona temperatura na 4 stopnie.
Po długim czasie dojrzewania wyjęłam ciasto z lodówki i pozostawiłam aż się ociepliło na jakieś 60 minut.
Potem ciasto wyjęłam z miski wprost na blat posypany mąką i delikatnie bez wyrabiania i niepotrzebnego maltretowania podzieliłam ciasto na dwie części.
Każdą część skręciłam dwukrotnie, posypałam mąką i umieściłam od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryłam blachę ściereczką i pozostawiłam jeszcze na 60 minut.

Rozgrzałam piekarnik do 250 C i jak chleby wyrosły wsunęłam je do piekarnika na 25 minut.

Smacznego.
Przepis własny.
http://www.naturalniezdrowe.com.pl/
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Wiosna w grudniu

8 komentarzy:

  1. Podoba mi się, spróbuję taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam piec chleby wszelkiej maści... więc zapewne wypróbuję. Prezentuje się cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, będzie pyszny, zapewniam.

      Usuń
  3. jaka make proponujesz zamiast orkiszowej? jestem na diecie bezglutenowej. prosze o wskazowki helena.piotr2012@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda bezglutenową czyli ryżową, tapiokową, cecierzycową, amarantusową czy kukurydzianą i gryczaną. Jednak dodanie samej mąki bezglutenowej sukcesu nie wróży, lepiej zrobić mieszanki.
      Chleb bezglutenowy znajdziesz tutaj :
      http://doowa.blogspot.com/2016/01/chleb-bezglutenowy-z-suszonymi.html?spref=fb

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, pracy nie dużo a efekt zadziwia.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks