Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 30 grudnia 2014

Kawior z bakłażana

Czemu nazwano tę salsę kawiorem nie wiem, może dlatego że składniki są drobniutko posiekane i przypominają kuleczki?
Jak się danie nazywa nie jest w tym momencie najważniejsze bo najważniejszy jest smak.
Kawior jest pyszny a schłodzony mogę jeść kilogramami.
Polecam Wam serdecznie.

                  Składniki:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
 Bakłażany przekroiłam wzdłuż, każdą połówkę zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam je do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 45 minut.
W czasie jak bakłażany się piekły posiekałam drobno cebulę, tak samo postąpiłam z pomidorami.
Na zimną oliwę włożyłam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją, potem dodałam posiekane pomidory i razem dusiłam jakieś 30 minut.
Z upieczonych bakłażanów wyjęłam widelcem miąższ i rozgniotłam go widelcem.
Miąższ z bakłażana wymieszałam z pomidorami, dodałam posiekany drobniutko czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz sól do smaku.
Smacznego.
Przepis Bea [ klik ]
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne-Hiszpania

8 komentarzy:

  1. Pozdrawiam serdecznie i Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku życzę:))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis.

    Dorotko, wszystkiego najlepszego w Nowym 2015 Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, faktycznie. Mam książkę z serii "Encyklopedia kulinarna" - kuchnia rosyjska. I tam jest ten przepis. Jest to książka wydana w latach 80tych. Przepisy, które tam znalazłam są proste i potrawy smaczne. Ostatnio robiłam bliny gryczane :)
    Jestem ciekawa jak ten "kawior" smakuje... może tez go zrobię
    Pozdrawiam i życzę Dobrego Nowego Roku. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ciekawe rzeczy opowiadasz a jeśli chodzi i ten kawior to jest rewelacyjny, spróbuj koniecznie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks