Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Lemon curd czyli szybki krem cytrynowy

Taki krem to znakomity dodatek do babeczek, przekładania ciast i tortów a w moim przypadku będzie mi potrzebny do wypieku tarty cytrynowej o której w późniejszym terminie.
Robiłam już inną wersję tego kremu  [ klik ] ale ta jest zdecydowanie szybsza i ją polecam. 
Przepis nalazłam u Joanny [ klik ] i polecam serdecznie.
Lemon curd czyli szybki krem cytrynowy.

                     Składniki:
  • 2 duże cytryny
  • 2 jaja
  • 110 g cukru 
  • 70 g masła 
Cytryny wyszorowałam i otarłam z nich skórkę.
Z reszty cytryny wycisnęłam sok.
Na garnku z wodą umieściłam miskę tak aby nie dotykała dna wody.
Podgrzewałam wodę a do miski wsypałam cukier, skórkę cytrynową, pokrojone drobno masło, wlałam sok z cytryny oraz wbiłam jaja.
Wymieszałam wszystko trzepaczką i podgrzewając ciągle mieszałam.
Na początku gdy masło się rozpuści masa będzie rzadka i jednolita.
Podczas dalszego ogrzewania i mieszania  masa zrobi się gęsta jak budyń.
Trwa to jakieś 10 minut.
Potem przecedziłam masę cytrynową przez sito i wlałam do słoiczka, schowałam do lodówki.
Krem może być przechowywany w lodówce jakieś 2 tygodnie.
Na zdjęciach masa jest jeszcze ciepła i wydaje się rzadka ale zapewniam Was że po wychłodzeniu będzie bardzo kremowa.
Smacznego.
Przepis Domowe Wypieki.pl
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Łabędzie z Ciechocinka - majowe gody

6 komentarzy:

  1. Dorotko,
    Tobie i Twoim bliskim życzę cudnych i pełnych cudów pełne świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajrzałam przypadkiem i mniam....... zaraz zrobię ten cytrynowy kremik. Jeśli znajdziesz chwilkę możesz mnie odwiedzić. http://www.fotoogrod.blogspot.com/. Pozdarwiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie i odwiedziny. Krem na pewno Ci posmakuje.

      Usuń
  3. a sok z cytryny kiedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku razem ze skórką, masłem i innymi składnikami. Dodaję do opisu i dzięki za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks