Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 26 grudnia 2014

Makiełki z lodami i kisielem wiśniowym

Mak powinien gościć na wigilijnych stołach bo to zapewnia majątek i dobry finansowo rok. 
Majątku do tej pory nie zdobyłam - finansowego - ale cała reszta to mój osobisty majątek nie do odebrania i dlatego mak na moim stole bywa co roku.
Tym razem Winiary trochę mnie zainspirowały i dzięki temu powstało pyszne danie. 
Przeważnie na moim stole bywają makiełki [ klik ] albo kutia [ klik ] a tym razem były makiełki z lodami i kisielem wiśniowym.


                 Składniki:
         Makiełki:
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki miodu jagodowego
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/8 szklanki wody
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki posiekanych moreli
  • 2-3 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • małe opakowanie - 200 ml ulubionych lodów
        Kisiel wiśniowy:
  • 270 g wiśni - miałam mrożone
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mak zalałam mlekiem i gotowałam ok. 30 minut aż mak wchłonął całe mleko.
Potem przekręciłam go trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
W 1/8 szklanki wody rozpuściłam cukier a potem dodałam do niego miód i wszystkie bakalie.
W między czasie wyjęłam z zamrażarki lody aby lekko się ociepliły.
Do miski włożyłam skręcony mak, bakalie z miodem oraz lody i razem wszystko wymieszałam.
Włożyłam miskę do zamrażarki na 2 godziny.
Teraz ugotowałam kisiel czyli zalałam wiśnie wodą, wsypałam cukier i gotowałam jakieś 10 minut.

Mąkę rozmieszałam z odrobiną wody i wlałam do wiśni ciągle mieszając aby nie porobiły się kluski.
Zagotowałam i odstawiłam do przestygnięcia.
Lody makowe wyjęłam z zamrażarki 15 minut przed podaniem i nakładałam łyżką do lodów.
Polałam kisielem wiśniowym.
Można też podać w wersji ciepłej czyli do miseczki nałożyć rozpuszczonej masy i również polać kisielem wiśniowym.

Smacznego.
Przepis własny.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Ciechocinek

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks