Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 26 grudnia 2014

Sernik jaglany waniliowy

No to przepadłam czyli serniki jaglane to jest coś co tygryski polubiły i przepadły z kretesem.
Przepis znalazłam u Olgi, bardzo mnie zaciekawił i zauroczył ale jakiś czas czekałam z upieczeniem, trochę pozmieniałam bo nie posiadam niektórych składników ale efekt znakomity.
Święta były pretekstem i sernik jaglany upieczony, pożarty i tylko Wojtek zorientował się że nie było w nim sera ha ha.
Polecam wszystkim bardzo gorąco, a jeśli chcecie w wersji bezglutenowej wystarczy dodać ciasteczka bezglutenowe bo ja miałam biszkopty.
Zapraszam na pyszny deser.

                Składniki: ( tortownica 24 cm )
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej sypkiej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 szklanki jogurtu
  • 1,5 szklanki namoczonych nerkowców
  • 150 ml cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka rodzynek
              Spód sernika:
  • 100 g ciasteczek - ja dałam biszkopty
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego
  • 90 ml płatków jaglanych
  • 30 ml cukru
  • 60 ml mleka
  • 60 ml mąki ziemniaczanej
  • cukier puder i kakao do dekoracji

Jak pewnie zauważyliście wszystkie składniki są w mililitrach a nie w gramach, tak podaje Olga a mnie już nie chciało się przeważać.
Zapewniam jednak że tak jest szybko i sprawnie o ile macie miarkę. 
Płatki jaglane można nabyć w "Piotrze i Pawle" i lepiej je niczym nie zastępować.
Dzień wcześniej na noc namoczyłam orzechy nerkowca w wodzie i wstawiłam do lodówki.
Orzechy powinny moczyć się ok. 6 godzin.
Na drugi dzień najpierw zrobiłam spód ciasta czyli blenderem zmieliłam biszkopty, dodałam płatki jaglane, cukier, rozpuszczone masło, mleko i mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam ciasto.
Ciastem wylepiłam dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam spód sernika w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut.
Teraz trochę zabawy z kaszą. 
Wsypałam kaszę na sito i płukałam pod bieżącą gorącą wodą długo im dłużej tym lepiej aby pozbawić kaszy goryczki.
Laskę wanilii przekroiłam na połowę wzdłuż i wyłuskałam ziarnka.
Zagotowałam ok. 1 litra wody i  wsypałam wypłukaną kaszę, wymieszałam, wyłączyłam gaz i odczekałam 3 minuty, odcedziłam kaszę i jeszcze raz przepłukałam gorącą , bieżącą wodą.
Ziarnka kaszy są już teraz każde oddzielnie i nie sklejają się.
Przełożyłam kaszę do garnka z grubym dnem bo będzie gotowana a ma tendencję do przypalania.
Kaszę w garnku zalałam mlekiem i mlekiem kokosowym, dodałam ziarnka wanilii i gotowałam do momentu aż kasza całkowicie się rozgotowała, powstał taki jaglany budyń.
Kaszę przełożyłam do większej miski z płaskim dnem i dodałam do niej jogurt, masło, cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową, esencję z pomarańczy  a także odcedzone orzechy nerkowca.
Wszystko zmiksowałam na gładką masę.
Taka masa jest przepyszna.
Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i rodzynki, wymieszałam łyżką bardzo dokładnie.
Masę przelałam na upieczony spód i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut z opcją grzania góra/dół.

Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam.
Zimny już posypałam cukrem pudrem i kakaem.
Wstawiłam na całą noc do lodówki. 
Smacznego.
Przepis Olga Smile.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Hiszpańskie gorzkie pomarańcze

6 komentarzy:

  1. Kocham serniki pod każdą postacią, nawet te trochę ,,oszukane''.
    Na pewno go wypróbuję w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie. Formy w kształcie choinek można kupić w wielu sklepach, myślę że ostatnio były nawet w Biedronce.
      Znalazłam tez tutaj:
      http://picco.pl/product-pol-281-Forma-silikonowa-CHOINKA.html
      http://www.mniammniam.com/sklep/6082,Forma_silikonowa_do_pieczenia_ciastek_w_ksztalcie_choinek_12_gniazd_2105_4898_Wilton.html

      Usuń
  3. Muszę w końcu taki zrobić, bo mnie intryguje od dawna. Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziesz tak samo zaskoczona smakiem jak ja. Myślałam że kasze wyczuję a tu co ? sernik jak z sera. Pycha.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks