Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Śledź curry

Znowu będzie o śledziu, uwielbiam je pod każda postacią.
ten przepis znalazłam w tamtym roku u Grumków [ klik ] i teraz doczekał się realizacji.
Dlaczego tak późno je zrobiłam, kocham ten wariant śledziowy, uwielbiam zapach   żółtej mieszanki curry.
W połączeniu ze śledziami jest znakomita alternatywa dla śledzia w majonezie.
Spróbujcie koniecznie.

                 Składniki:
       Zalewa octowa:
  • 4-5 filetów śledziowych
  • 500 ml zimnej wody
  • 100 ml octu 10 %
  • 1 łyżka soli
        Sos:
  • 100 ml majonezu - 3 łyżki
  • 100 ml kwaśnej śmietany 12 % - 3- 4 łyżki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki mieszanki przypraw curry
  • 1 kwaśne jabłko
Składniki zalewy wymieszałam i włożyłam do niej pokrojone w dzwonka umyte śledzie.
Pojemnik ze śledziami wstawiłam na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie śledzie odcedziłam z zalewy.
Majonez wymieszałam ze śmietaną, curry, startym na grubych oczkach tarki jabłkiem oraz posiekanym czosnkiem.
Do sosu włożyłam odcedzone śledzie, wymieszałam i ponownie wstawiłam do lodówki na minimum 12 godzin.
Potem to już tylko wyłożyłam na półmisek i śledzie gotowe do podania.
Smacznego.
Przepis kuchni szwedzkiej.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Świąteczne dekoracje

2 komentarze:

  1. Wiam, jedno pytanie- czy to ze swiezych sledzi? bo w zalewie sporo soli- chce zrobic ale wole sie upewnic- bardzo ciekawy blog- bede zagladac Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są to śledzie typu matiasy lub z beczki, zalewę potem odlewasz i będzie dobrze.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks