Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Śledzie w sosie śmietanowym z grzybkami i kawiorem

Znalazłam przepis u Berniki [ klik ] i musiałam też zrobić bo śledzie uwielbiam a takich jeszcze nie jadłam.
Wyszły znakomicie, zróbcie koniecznie bo warte są tego.
Te w śmietanie uwielbiam od zawsze , natomiast te z kawiorem i grzybkami będę uwielbiała na zawsze.
Zapraszam na pysznego śledzika.

                   Składniki:
  • 5-6 filetów śledziowych
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 %
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cebule
  • biały pieprz
  • 200 ml - słoiczek marynowanych małych podgrzybków
  • ok. 1 łyżeczki kawioru
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie przez 3 godziny, zmieniając wodę po 2 godzinach.
Pokroiłam wymoczone  śledzie na kawałki.
Cebulę pokroiłam w grubą kostkę, dodałam śledzie oraz sok z cytryny, wymieszałam.
W drugiej misce wymieszałam śmietanę, jogurt, musztardę oraz majonez  i zalałam sosem śledzie.
Doprawiłam do smaku białym pieprzem.
Włożyłam wszystko do pojemnika i wstawiłam do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie wyłożyłam do miseczki, wyłożyłam także małe podgrzybki i udekorowałam kawiorem.
Smacznego.
Przepis Bernika.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Majowe lasy

2 komentarze:

  1. super , dziękuję że wypróbowałaś mój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie było bardzo miło z niego skorzystać. Śledzie sa pycha.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks