Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 9 grudnia 2014

Żeberka w soku pomarańczowym z wiśniami i dynią

Pyszne mięsko dla każdego.
Delikatne, lekko kwaskowate i mięsiste żeberka będą ozdobą niejednego stołu. 
Piekłam je w garnku rzymskim ale jeśli ktoś takowego nie posiada niech użyje naczynia żaroodpornego.
Zachęcam do pieczenia. 

                    Składniki: ( 4 duże porcje )
  • 1 kg żeberek wieprzowych
                    Marynata:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 2 łyżki ziela kocanki
  • 2 łyżki sosu chili z kolendrą i limonką
                       Dodatkowo:
  • 260 g wiśni - miałam mrożone
  • 1/4 dyni piżmowej
  • 1 szklanka kaszy gryczanej nie palonej
  • 1,5 szklanki wody
  • sól

 Do miski wsypałam przyprawę do grilla, ziele kocanki oraz sos chili, dolałam sok z pomarańczy i wymieszałam. 
Mięso żeberek pokroiłam na kawałki tak aby w każdym znajdowało się choć jedna kostka.
Włożyłam mięso do marynaty i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Garnek rzymski moczyłam w zimnej wodzie przez 20 minut, potem osuszyłam garnek i włożyłam do niego mięso wraz z marynatą.
Na wierzchu mięsa ułożyłam kawałki dyni oraz wiśnie.

Garnek przykryłam pokrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 180 C, grzałka góra/dół.
Piekłam godzinę i piętnaście minut aż żeberka ładnie się zrumieniły.
Kaszę przepłukałam na sicie, zalałam wodą i gotowałam 15 minut.
Żeberka podałam z kaszą i świeżymi warzywami oraz dynią i wiśniami.

Smacznego.
Przepis własny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks