Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 17 grudnia 2014

Zupa z kalarepki z kaszą jęczmienną

Taka dziś letnia zupa ale czemu nie skoro kalarepkę można kupić o każdej porze roku to i zupa może być letnia w grudniu.
Zupa zwana także Oberiba.
Użyłam tutaj kalarepki wraz z liśćmi i przez to jest jeszcze bardziej aromatyczna i lekko pikantna.
Zapraszam serdecznie na pyszną zupę.


                       Składniki:
  • 4 kalarepki wraz z liśćmi
  • 2 małe marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 2 cebule 
  • 6 łyżek posiekanego koperku 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki
  • masło klarowane do smażenia
  • gałązka lubczyku
  • 4 łyżki kaszy wiejskiej jęczmiennej
  • sól
  • pieprz   
Kalarepki obrałam i pokroiłam w kostkę tak samo jak ziemniaka i marchewkę.
Liście posiekałam tak samo jak koperek.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim ziemniaki, marchewkę i kalarepkę podlewając łyżką bulionu.
Jak bulion wyparował podlałam ponownie kilkoma łyżkami bulionu i tak ze 3-4 razy.
Jak płyn odparował przełożyłam do garnka, zalałam resztą bulionu, dodałam kasze jęczmienna i liść lubczyku i gotowałam do miękkości jakieś 10 minut.
W misce utarłam masło, mąkę i śmietanę na gładką masę i na koniec gotowania dodałam do zupy, zagotowałam mieszając.
Dodałam posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Smacznego.
Przepis kuchni polskiej.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Sarenka

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks