Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 26 grudnia 2014

Zupa z suszonych prawdziwków z makaronem

Zupa z suszonych prawdziwków z makaronem czyli wigilijna zupa.
Jednego roku na moim stole gości zupa grzybowa a w drugim barszcz czerwony z uszkami i tak na zmianę.
Nie dajemy rady zjeść dwóch zup na raz więc taka opcja jest najlepsza a tradycja mojej rodziny tak mówi.
Zupę z prawdziwków gotuję jeszcze rzadziej bo jest to zależne od tego ile ich nazbieram jesienią i potem ususzę.
Nie kupuje grzybów w sklepie bo zawsze sami je sobie uzbieramy.
W tym roku sezon grzybowy był dość obfity i tym razem zupa z prawdziwków gościła na naszym stole.
Zapraszam na pyszną i aromatyczną zupę z suszonych prawdziwków.
 
                Składniki:
  • 10-15 dużych kapeluszy suszonych prawdziwków
  • ok. 2 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • makaron ulubiony - miałam penne
 Grzyby dzień wcześniej oczyściłam i namoczyłam w około 2,5 litra wody.
Na drugi dzień ugotowałam grzyby razem z obranymi warzywami, marchewką, pietruszką, selerem i porem i liściem laurowym.
Ugotowane grzyby wyłowiłam i posiekałam, podobnie było z marchewką.
Na koniec mąkę rozmieszałam ze śmietanką i wlałam do zupy, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia aby nie porobiły się grudki.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz lubczykiem.
Makaron ugotowałam al'dente. 
Na talerz wlałam zupę, dodałam marchewkę, posiekane prawdziwki i gotowe.
Wszyscy zajadali ze smakiem.
 Smacznego.
Przepis własny.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Cuda przyrody - Ciechocinek

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, zastanawia mnie tylko, czy gdybym zwiększył ilość grzybów byłoby tak samo smacznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zwiększyć ilość grzybów ale nie przesadzaj bo wówczas zupa będzie gorzka.
      Praktykowałam więc wiem.
      Na 2 litry wody do 20 sporych kapeluszy, będzie wtedy bardzo esencjonalna zupa, pyszna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks