Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 31 stycznia 2015

Biszkoptowe lane wężyki czyli faworki po raz kolejny

Zbliżają się wielkimi krokami : Tłusty Czwartek i Ostatki i nie może zabraknąć na stołach faworków w najrozmaitszych wersjach oraz pączków z pysznymi nadzieniami.
Na FB utworzono dwa wydarzenia.
1.Faworki, chrust, chruściki [ klik ]
2.Smakołyki na Tłusty Czwartek [ klik ] 
W jednym i drugim znajdziecie całą masę pysznych przepisów na karnawałowe przysmaki.
Teraz przedstawię Wam moje lane wężyki biszkoptowe.
Są leciutkie, puszyste i bardzo smakowite.
Do wypieku użyłam butelki plastikowej z zakrętką w której zrobiłam otwór około 3 mm.
Możecie użyć dowolnej butelki, nawet takiej po keczupie.
Zaczynamy.

 
                 Składniki:
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka koniaku
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubiłam z cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodawałam 150 ml letniego mleka, koniak - niekoniecznie ale nadaje on puszystości wężykom.
Teraz dodałam do żółtek mąkę i wymieszałam.
Na końcu masę żółtkową połączyłam delikatnie z pianą z białek.
Masę przelałam do butelki, zakręciłam nakrętką z dziurką.
W rondlu rozgrzałam tłuszcz, połączyłam smalec z olejem.
Kiedy osiągnął temperaturę ok. 175 C nalewałam butelką wprost na tłuszcz wężyki.
Smażyłam je z obu stron na złoty kolor a potem osączałam na ręczniku papierowym.
Jak całkiem ostygły posypałam je cukrem pudrem.
 Smacznego.
Przepis koleżeński.
"Podróże małe i duże"
Brama Twardowskiego - Złoty Potok

16 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :-) piję właśnie kawkę to się poczęstuje :-) dziękuje Dorotko za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faworki, mogłabym je jeść tonami! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbujcie, pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie.

      Usuń
  4. Dorotko!
    Świetne!!!!!!
    Muszę je zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie robiłam..dzięki Dorotko , że dołączyłaś do wspólnej akcji..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję a wężyki zrób koniecznie.

      Usuń
  6. wygladaja apetycznie, wiec jutro zabieram sie ich zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wyglądają, aż szkoda, że u nas już się skończyły:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz następne haha, odchudzać będziemy się później.

      Usuń
  8. WITAM :) czy można dodać zwykłą mąkę? czym zastąpić koniak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co rozumiesz pod pojęciem zwykłej mąki? mąka T 650 jest zwykłą mąką do zakupu w każdym sklepie.Koniak zamienić można na rum, spirytus.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks