wtorek, 6 stycznia 2015

Budyniowe placuszki z rabarbarem

Dzisiejsza moja propozycja to iście świąteczne śniadanie.
Placuszki pyszne, puszyste i do tego dżem z rabarbaru lekko kwaskowy.
Popróbujcie bo warto. 
Ja miałam rabarbar mrożony ale równie dobrze można użyć dżemu rabarbarowego.

   
               Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                Dżem z rabarbaru:
  • 250 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszałam ze sobą.
W drugiej misce wymieszałam cukier z jajem, potem dodałam mleko i olej a na końcu sypkie składniki.
Wszystko wymieszałam i odstawiłam na 15 minut aby ciasto "odpoczęło".
Rabarbar pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem, podlałam wodą i dusiłam aż rabarbar się całkowicie rozpadł.
Wtedy dodałam mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 2 łyżkach wody.
Wymieszałam, zagotowałam i dżemik gotowy.
Z ciasta smażyłam małe placuszki na małej ilości oleju, osączałam je na ręczniku papierowym.
Podałam placuszki z rabarbarem.
Smacznego.
Inspiracja od Kasi [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Hiszpania-rzymski most Puente Romano

4 komentarze

  1. Ojejej. U Ciebie wciąż tak smakowicie, aż ślinka cieknie. Możnaby jeść i jeść tylko co z tymi kaloriami. Rany! Trudno sobie odmówić tych dobroci. Wciąz podsuwasz świetne pomysły. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalorie trzeba spalać na wszelakie sposoby, rower, basen, siłownia, spacery, smacznego Haniu.

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie..Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger