Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Gulasz z serc indyczych z pęczakiem

Podroby nie wszystkim smakują chyba że są dobrze zrobione i wtedy  Ci co nie lubią dziwią się że mogą być takie pyszne.
Dzisiaj użyłam serc indyczych, bardzo chudziutkich i pysznych.
Gulasz z dodatkiem mieszanki Royal Brand "Smażona wieprzowina z dymką".
W skład mieszanki wchodzą: orzeszki ziemne, dymka, sezam, kukurydza, grzyby mun.
Mieszanka do kupienia w "Piotr i Paweł".
Zapraszam na pyszny obiad.

  
                 Składniki: ( 2 porcje )
  • 1 kg serc z indyka
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • mieszanka Royal Brand "smażona wieprzowina z dymką"
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kasza pęczak wedle uznania
Serca umyłam, oczyściłam z błonek i 2 razy obgotowałam tzn. zalałam serca zimną wodą, zagotowałam, odlałam i przepłukałam.
Czynność powtórzyłam a potem zalałam serca bulionem warzywnym w takiej ilości aby serca były tylko przykryte i gotowałam do miękkości jakieś 30 minut.
Ugotowane serca wyłowiłam z bulionu, przestudziłam i pokroiłam w plastry.
Mieszankę Royal Brand wymieszałam z bulionem z gotowania serc i pozostawiłam na 10 minut.
Na patelni rozgrzałam olej sezamowy i podsmażyłam na nim plastry serc na złoty kolor a potem zalałam bulionem wraz z mieszanką warzywną i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
Na koniec doprawiłam do smaku solą, cukrem i sosem sojowym, wymieszałam. 
Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam  w 1/3 szklanki wody i wlałam do sosu, zagotowałam.
Kaszę ugotowałam al'dente na sypko i podałam do gulaszu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Po pierwszej majowej burzy 2014

4 komentarze:

  1. Dwa razy kupiłam serca wieprzowe... Zrobiłam z nich gulasz. Był pyszny. Jadłam go sama.
    Mój Eryk nie je żadnych serc.
    Dorotko, od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna pęczaku. Wygląda na pyszną kaszę. Przypuszczam, że do gulaszu jest świetny.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pęczak jest pyszny, ugotowany na sypko jest niezastąpiony, spróbuj koniecznie.

      Usuń
  2. Wymaga odrobinę pracy, ale to jest smak prawdziwego gulaszu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to nie wymaga aż tak dużo pracy. Pyszny jest to prawda.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks