Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 16 stycznia 2015

Krem z sałaty i szpinaku

Jedna z moich ulubionych zup - kremów.
Gotuje się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika bo pyszna jest.
Połączenie szpinaku i gorgonzoli to wspaniały duet, popróbujcie.

             Składniki: ( 2 porcje )
  • 2 średnie główki sałaty masłowej
  • 500 g szpinaku świeżego - może być baby
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietanki 36 %
  • 3 laseczki pieprzu długiego czarnego
  • kilka gałązek bazylii cytrynowej
  • 180 g gorgonzoli
  • sól
  • opcjonalnie groszek ptysiowy
Sałatę i szpinak umyłam i osuszyłam a potem pokroiłam na paski.
Liście umieściłam w garnku, razem z listkami bazylii cytrynowej, zalałam bulionem i gotowałam jakieś 5 minut.
Potem wszystko zmiksowałam na krem, dodałam śmietankę, zagotowałam i dodałam zmiażdżony pieprz oraz sól do smaku.
Zupę przelałam do talerzy i pokruszyłam do niej grorgonzolę.
Dla chętnych był również groszek ptysiowy. 
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żwirownia w Krzemieniewie

4 komentarze:

  1. wygląda ciekawie...
    osobiście nie przepadam za zupami kremami... przypomina mi to zawsze papki robione dla malutkich dzieciaczków...hihi...ale...gotuję... rzadko... ale jednak !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto, bo dobrze doprawione cudnie gaszą głód.

      Usuń
  2. Pysznie wygląda.Piękne zdjęcie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks