Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 22 stycznia 2015

Placuszki z mlekiem ukwaszonym i czereśniami

Dziś na śniadanie takie oto placuszki cieszyły nasze brzuchy.
Lekkie, puszyste i przepyszne, zasmakują każdemu.
Ja użyłam tutaj mrożonych czereśni ale tutaj pełna dowolność.
Serdecznie polecam.
   
                  Składniki:
  • 1 szklanka mleka ukwaszonego - może być kefir
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sól
  • olej do smażenia
                           Dodatkowo:
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni - miałam mrożone
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Białka oddzieliłam od żółtek.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mąkę zmiksowałam z żółtkami, mlekiem ukwaszonym, cukrem waniliowym i mąką na gładką masę.
Do ciasta dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam. 
Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i smażyłam małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
Wydrylowane czereśnie przełożyłam do garnuszka, zasypałam cukrem trzcinowym i zagotowałam.
Gotowałam jakieś 5 minut, po tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrobilam w wodzie i wlałam do gotujących się czereśni.
Jeszcze raz zagotowałam i polałam czereśniowym sosem placuszki.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Przed lasem w maju - Julianów 

2 komentarze:

  1. Warto też przykryć podczas smażenia jakąś pokrywką, wtedy mocniej puchną i są miększe :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks