piątek, 23 stycznia 2015

Słoneczna Andaluzja czyli wspomnienia z wakacji cz. 3

Dziś po raz trzeci zabieram Was do słonecznej Andaluzji wzdłuż wybrzeża Costa del sol.
Jeśli chcecie poczytać poprzednie wspomnienia to znajdziecie je tutaj [ klik ] i tutaj [ klik ].
Dziś trochę mieszaniny z Kadyksu i Gibraltaru.
Mam tyle zdjęć i wszystkimi chciałabym się z Wami podzielić ale przecież nie da się.
Wybrałam te które i mnie przypadły bardziej do serca.
Hiszpańska przygodo trwaj.
Na początek udamy się na Gibraltar, półwysep długości zaledwie 6 km, który jest malutką enklawą brytyjską na Półwyspie Iberyjskim.
Main Street
Policjantka


Na Main Street policji płci obojga nie brakuje, porządek musi być.
Gibraltarskie daktyle
Datura
Te piękne kielichy kwiatowe zwisają nad głowami jak małe latarnie.
Hibiskus
Lubicie herbatę z hibiskusa?, tak wygląda w pełnym rozkwicie.
Szynka Iberico
Zdjęcia robiłam w największej sieci sklepów w Hiszpanii Marcadona.
Szynka Iberico ma jedyny i niepowtarzalny smak dlatego tylko że świnie hodowane na mięso karmione są żołędziami.
Dzięki temu mięso ma lekko orzechowy smak i jest bardzo delikatne i kruche.
Ryby i owoce morza
Tak duża różnorodność ryb i owoców morza trochę mnie zaszokowała.
Wszystko świeżutkie i pachnące jakkolwiek by to nie zabrzmiało.
Szynka Iberico
 Do krojenia szynki Iberico używa się specjalnych krajalnic aby plasterki były cieniutkie jak mgiełka.
Opuncja
Opuncje czyli kaktusy z jadalnymi owocami.
Opuncje zawierają dużo witaminy C, mają lekko kwaskowy i cierpki smak.
Rosną przy drogach tak jak u nas krzewy tworząc naturalne żywopłoty.
Sosna piniowa
Jakże lubiane u nas orzeszki piniowe nie są wcale orzechami tylko kwiatami sosny piniowej.
Nie udało mi się lepiej uchwycić tych unikatowych owoców.
Roślinność Hiszpanii
Hiszpański byczek
Symbol narodowy Hiszpanii - byk, można go spotkać na wzgórzach jadąc drogami i autostradami.
Paella
Paella czyt. paeja jest to hiszpańska potrawa występująca w wielu odmianach.
Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami zwanej paellera.
Naszą paellę jedliśmy w Kadyksie w knajpce Venta el pan i była z małymi małżami i krewetkami koktajlowymi, przepyszna.
Hiszpańskie specjały
 Do najbardziej rozpoznawalnych Polakom specjałów należy ser Manchego.


Różnorodność owoców i warzyw, kiełbas - najbardziej znana chorizo i setki jej odmian, oraz serów w których prym wiedzie wspomniany wcześniej ser Manchego.
Ser produkowany jest z mleka owczego, jest serem twardym długo dojrzewającym.
W jego miąższu występują małe dziurki, jest on najczęściej spotykanym serem w Hiszpanii.
Port w Gibraltarze

Gibraltar

Port w Gibraltarze
Roślinność Gibraltaru
Zauroczyły mnie te kwiaty i po prostu nazwałam je "szczotki do butelek", jakże widowiskowe są no nie?
Zachód słońca nad Gibraltarem

Złota droga

Ptaki Hiszpanii na tle zachodzącego słońca
Niesamowite wrażenie oglądać spektakl zwany zachodem słońca nad Gibraltarem.
W tle widać już góry Maroka.
Najfajniejsze jest to że słońce zachodzi z jednej strony a z drugiej wschodzi księżyc, przepiękne doznania duchowe.
Pomnik ku czci gen. Sikorskiego
Katastrofa lotnicza w Gibraltarze czyli wypadek lotniczy do którego doszło w Gibraltarze 4 lipca 1943 roku.
Zginęło w niej 16 osób w tym Naczelny Wódz Polskich Sił Zbrojnych, generał Władysław Sikorski.
Góry Maroka
Góry Maroka widziane z Gibraltaru.
Jaskinia Świętego Michała

Jaskinia Świętego Michała
Skała Gibraltarska jest formacją zbudowaną z wapieni pochodzących z jury gdzie miejscami występują również dolomity.
Z tego względu we wnętrzu góry występuje duża ilość jaskiń i tuneli krasowych. 
Jedną z nich jest Jaskinia Świętego Michała.
Wszędobylskie małpy Gibraltaru
Małpy Gibraltaru czyli magoty gibraltarskie jest to niewielka sztucznie podtrzymywana  populacja małp żyjących na Gibraltarze.
Żyje ich tam teraz około 230 osobników w 5 odrębnych stadach.
Magoty są nieoficjalnie uważane za symbol Gibraltaru.
Deser dobiegł końca ale zostało mi jeszcze trochę wrażeń i nie omieszkam Was z nimi zapoznać już wkrótce.
cdn.

3 komentarze

  1. Dziękuję za ten deser...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do Gibraltaru co prawda nie dotarłam, ale Andaluzja zachwyciła mnie na całego. Prawda, że piękny region Hiszpanii?
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da mnie najpiękniejszy ale to moje zdanie. Ciesze że Tobie się tez podoba. Pozdrawiam Marysiu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger