niedziela, 11 stycznia 2015

Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami

Smażenie steków nie jest moją mocną stroną a tym razem steki były takie jak trzeba czyli średnio wysmażone i soczyste.
Zobaczcie zresztą sami.

  
Składniki: 2 porcje
  • 2 steki wołowe schabowe po 250 g każdy
  • sól
  • pieprz
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 500 g brokuła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • gałązka bazylii cytrynowej
  • kilka listków bazylii czerwonej
  • kilka listków bazylii sałatowej
  • 2 gałązki oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie steków:
  • Steki posoliłam i oprószyłam pieprzem, pozostawiłam na 5 minut.
  • Pieczarki pokroiłam w plasterki, brokuła podzieliłam na różyczki.
  • Różyczki brokuła blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie a potem odcedziłam i przelałam zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim pieczarki jakieś 3 minuty i włożyłam różyczki brokuła, podsmażyłam a potem dusiłam 5-6 minut pod przykryciem razem z posiekanymi ziołami.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na drugiej patelni usmażyłam steki po 6 minut z każdej strony, kładąc steki na patelnię od siebie aby nie pryskał tłuszcz.
  • Pamiętać należy o tym aby mięsa nie nakłuwać bo jak sok wypłynie podczas smażenia steki będą twarde i gumiaste.
  • Nie należy także przewracać steków i smażyć tylko raz na jednej stronie, 6 minut smażenia to steki średnio krwiste - midium.
  • Po usmażeniu steki odłożyłam aby odpoczęły około minuty.

  • Podałam steki z pieczarkami i brokułami w ziołach oraz sosem "Tysiąca Wysp".


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Anturium-Łódzki Ogród Botaniczny

12 komentarze

  1. Pięknie przygotowane i pięknie podane aż ślinka cieknie:))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Och jak ja lubię takie steki obtoczone w grubo mielonym pieprzu.
    Pyszny obiad.
    Ja też dzisiaj miałam dzisiaj pieczarki i kapustę pekińską.
    A mięsko to filet z pieczarkami owinięty wędzonym boczkiem.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, grubo mielony pieprz i steki, pyszota.
      Twój obiad pyszności Łucjo, filet z boczkiem , pyszota.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też pociekła...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biegnę do kuchni może i mi się uda zrobić coś podobnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie to wygląda. Na pewno skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger