Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 17 lutego 2015

Agrestowy śmietanowiec

Ostatki, znane też pod nazwą zapusty - słowo to oznacza ostatnie dni karnawału od tłustego czwartku kończące się zawsze we wtorek czyli dziś.
W ostatki urządza się ostatnie huczne zabawy przed nadchodzącym okresem wstrzemięźliwości.
Dzisiaj proponuję pyszny agrestowy śmietanowiec, posmakuje każdemu.


                      Składniki : ( tortownica 26 cm z kominem )
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 g agrestu - miałam mrożony
  • 1 galaretka agrestowa
  • 350 ml wody
  • biszkopty okrągłe
  • maliny do dekoracji
  • listki mięty do dekoracji

Agrest włożyłam do garnuszka i pod przykryciem na małym ogniu rozgotowałam na papkę.
Potem go zmiksowałam na gładką masę i wsypałam do wrzącej masy agrestowej 2 galaretki agrestowe i dokładnie wymieszałam. 
Odstawiałam do lekkiego stężenia.
Zagotowałam 350 ml wody i rozpuściłam w niej 1 galaretkę agrestową.
Jak lekko przestygła wylałam ją na dno tortownicy z kominem.
Aby galaretka potem dobrze odkleiła się od dna tortownice natłuściłam kilkoma kroplami oleju.
Śmietanę ubiłam na puszysty krem i na koniec ciągle miksując dodałam tężejącą  galaretkę.
Miksowałam aż składniki się połączyły.
Wylałam masę śmietanową na stężałą galaretkę w formie.
Na wierzchu ułożyłam biszkopty półokrągłą stroną do masy lekko je dociskając.
Wstawiłam deser na noc do lodówki.
Rano wyjęłam z lodówki, odpięłam obręcz i odwróciłam górą do dołu.
Udekorowałam listkami mięty i malinami.

Smacznego.
Inspiracja [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Roślinność Tunezji

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks