Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 3 lutego 2015

Chleb nocny z siemieniem lnianym i kefirem

Takie "nocne" chleby nazwałam dla leniwych bo zarabiam je na wieczór, zostawiam do wrośnięcia a rano piekę i gotowe czyli bardzo mały nakład pracy z mojej strony.
Chleby pieczone na kefirze są wilgotne i nie można się im oprzeć.
Zachęcam do takiego sposobu wypieku chleba.

  
                     Składniki: ( keksówka 30 x 12 góra )
  • 400 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 300 g mąki pszennej razowej graham
  • 350 g kefiru
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g ziaren siemienia lnianego

Mąki, sól, drożdże oraz ziarna siemienia i mielone siemię wsypałam do miski i wymieszałam.
Dodałam teraz kefir w temperaturze pokojowej oraz letnią wodę.
Wymieszałam wszystkie składniki dokładnie aż powstało jednolite ciasto.
Foremkę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
Foremkę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce na 8 godzin czyli u mnie noc.
Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb około 25-30 minut lub do suchego patyczka ale tak aby chleb ładnie zbrązowiał. 
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dołączam do listy Wisły "Na zakwasie i na drożdżach"
"Podróże małe i duże"
Słoneczny las w Puczniewie

2 komentarze:

  1. Upieklam. Wyszedł mi zakalec :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz to wyrzut w moja stronę? Przyczyn mogło być wiele.Za mało wyrósł bo w domu było za chłodno, temperatura w moim domu to 22-23 C. Jeśli noc była za mało trzeba było poczekać dłużej. Może za krótko się piekł? Tak jak pisze przyczyn mogło byc wiele, nie zrażaj sie jednak i piecz dalej, chlebki z własnego wypieku są tego warte.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks