środa, 25 lutego 2015

Chleb z cebulką i oregano pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku, u mnie w naczyniu żaroodpornym, ma chrupiącą skórkę, puszyste wnętrze i jest bardzo aromatyczny dzięki suszonej cebulce i oregano a dodatkowo nie trzeba go prawie wyrabiać.
Przekonałam ? no to bierzemy się do pieczenia.
Chleb z cebulką i oregano pieczony w garnku.

                 Składniki: ( naczynie żaroodporne 22 cm średnica )
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g drożdży
  • 80 g suszonej cebulki
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 280 g chłodnej wody
Do miski wsypałam obie mąki, sól, cukier i suszoną cebulkę a także suszone oregano.
Wodę wymieszałam z drożdżami i wlałam do miski z mąką.
Mieszałam całość około 30 sekund akurat tyle aby składniki się połączyły.
Przykryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce ( 22-23 C ) na 14 godzin.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na omączony blat i omączonymi rękoma złożyłam ciasto do środka tworząc kulę.
Lnianą ściereczkę posypałam mąką i ułożyłam kulę łączeniem do dołu, przykryłam rogami ściereczki i zostawiłam na 1-2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 250 C z naczyniem żaroodpornym w środku.
Gdy chleb wyrósł wyjęłam naczynie z pieca, zdjęłam pokrywkę i przełożyłam chleb do naczynia łączeniem do góry, przykryłam pokrywkę i piekłam chleb przez 30 minut po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 15-20 minut aż wierzch chleba pięknie się zrumieni.
Studziłam bochen na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.
Przepis dodaje do listy "Na zakwasie i na drożdżach"
"Podróże małe i duże"
Morze śródziemne

9 komentarze

  1. Czy uda się ten chleb w tych samych proporcjach, jeśli dodam mąkę orkiszową pełnoziarnistą ? Akurat taką mam, ale wątpiwości czy chleb się uda też mam niestety :)..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj na pewno wyjdzie tylko musisz dodać trochę więcej wody bo pełnoziarnista mąka więcej chłonie wody. Może na ściereczce także dłużej rosnąć ale to juz pryszcz, obserwuj.

      Usuń
    2. Wiem, że pełnoziarniste mąki potrzebują więcej wody i tak właśnie pomyślałam, że muszę ocenić gęstość ciasta. Trochę czasu już robię chleby i bułki, więc mam nadzieję, że sobie poradzę :).

      Usuń
    3. Poradzisz sobie na pewno, daj znać jak wyszło albo zdjęcie przyślij.

      Usuń
  2. Już czuję ten smak i zapach. Uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym mieć tyle czasu, aby codziennie piec taki chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasu nie zawsze trzeba mieć dużo, wystarczy wybrać tylko odpowiedni przepis który będzie nam pasował.

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda ;)
    A skoro o chlebku mowa, to serdecznie zapraszam na Festiwal Chlebów Świata. Szczegóły na stronie https://www.facebook.com/events/543207365807326

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger