Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 13 lutego 2015

Chleb z chrupiącą skórką z serem bez wyrabiania

Jest to chleb dla bardzo leniwych i dla tych co mówią że chleby to im się nie udają.
Ten się uda bo ....nie może sie nie udać, tak po prostu bo cóż też tu nie może sie udać. 
Poczytajcie sami a że chleb jest prosty i ma bardzo chrupiącą skórkę musicie go popróbować.
Zaczynamy pieczenie.


                      Składniki: ( 1 okrągły bochen średnicy 12 cm )
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki pszennej graham
  • 100 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g startego żółtego sera 
  • 250-280 g chłodnej wody

Do miski wsypałam mąkę, sól i cukier, wymieszałam.
Ser starłam na tarce, dodałam do miski i wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w 250 ml wody i wlałam do miski z mąką.
Mieszałam tylko do połączenia składników.
Jeśli ciasto jest zbyt suche należy dodać trochę wody.
Ciasto nie powinno być za suche, powinno być trochę klejące.
Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiałam w ciepłe miejsce na 14 godzin.
Po tym czasie blat oprószyłam mąką i wyjęłam ciasto z miski.
Dłonie obsypałam mąką i uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na papierze do pieczenia złączeniem do dołu.
Nakryłam bochen ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1-2 godziny w cieple.
Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzałam piekarnik do 250 C z rusztem na 1/3 wysokości i z naczyniem żaroodpornym w środku.
Gdy chleb urósł wyjęłam nagrzane naczynie z piekarnika , zdjęłam pokrywkę włożyłam do niego chleb łączeniem do góry, przykryłam pokrywkę i piekłam 30 minut.
Po 30 minutach zdjęłam pokrywkę i dopiekałam jeszcze chleb aż skórka nabrała złotego koloru i trwało to jakieś 15-20 minut.
Po upieczeniu wyjęłam naczynie z pieca, chwilę poczekałam i wyjęłam chleb z naczynia.
Studziłam chleb na kratce a kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego.
Przepis Ivka [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Las w Puczniewie

4 komentarze:

  1. jej! ale genialne

    ta chrupkość to pewnie przez ten ser między innymi !
    muszę koniecznie spróbować, nigdy nie myślałam o tym, żeby dodać ser do masy chlebowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ser sprawia że skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca. Ser to częsty dodatek w moich chlebach.Upiecz koniecznie.

      Usuń
  2. Ta chrupiąca skórka bardzo mnie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks