niedziela, 8 lutego 2015

Faworki leciutkie

Jak ktoś uwielbia faworki a jest na diecie z różnych powodów nie musi rezygnować całkowicie z tych przysmaków.
Proponuję teraz zdrowszą wersję faworków.
Szybko się robi a potem zamiast smażyć piecze się w piekarniku.
Zapraszam gorąco na leciutkie chruściki, będzie pysznie.
Leciutkie faworki.

Składniki: około 40 sztuk
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie faworków:
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam do niej cukier waniliowy, żółtka i jogurt i zagniotłam zwarte ciasto.
  • Ciasto uderzałam wałkiem kilka minut.
  • Potem ciasto rozwałkowałam na bardzo cienki placek i pocięłam radełkiem na paski a potem na romby.
  • W środku każdego rombu zrobiłam nacięcie i przewlekłam przez nie jeden koniec ciasta tworząc faworek.
  • Ułożyłam chruściki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam faworki w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez ok. 10 minut lub do zrumienienia.
  • Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu posypałam je cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis wypatrzyłam tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Roślinność śródziemnomorska

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger