Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 8 lutego 2015

Pączki z jabłkiem inspirowane holenderskimi Oliebollen

Tych pączków nie możecie pominąć w tegorocznym menu tłustoczwartkowym czy ostatkowym.
Są rewelacyjne, szybko się robią, szybko rosną i szybko się smaży ale najszybciej znikają.
Nakłada się je łyżką wprost do oleju więc nie ma problemu że się nie udadzą, one wychodzą zawsze a smak i aromat podczas smażenia? bezcenny.
Zabieramy się do pracy.


                  Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 2 spore jabłka
  • 150 g ciemnych rodzynek
  • 500 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Pomarańczę wyszorowałam a potem otarłam z niej skórkę.
Jabłka pokroiłam w małą kostkę razem ze skórką.
Do miseczki włożyłam pokrojone jabłka, skórkę z pomarańczy oraz rodzynki, posypałam je czubatą łyżką mąki i wymieszałam dokładnie aby owoce były pokryte mąką.
W jednej misce wymieszałam mąkę, sól, drożdże i cukier.
W drugiej misce wymieszałam ze sobą maślankę, jogurt, jajo.
Do sypkich składników dodałam teraz płynne miksując na średnich obrotach.
Masa będzie dość gęsta.
Teraz do ciasta dodałam jabłka ze skórką pomarańczową i rodzynkami i wymieszałm dokładnie.
Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
W głębokiej patelni rozgrzałam tłuszcz i łyżką do lodów nakładałam porcje ciasta.

Za każdym razem łyżkę umoczyłam w gorącym tłuszczu wtedy ciasto lepiej odchodzi.

Partiami upiekłam wszystkie pączki na złoty kolor ze wszystkich stron,
osuszyłam je na ręczniku papierowym a po całkowitym ostygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Lotnisko w Tunisie

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks