Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 5 lutego 2015

Oponki

Czas karnawału, ostatki, tłusty czwartek czyli smakołyki na stół.
Proponowałam już wężyki, faworki drożdżowe a dziś oponki.
Ten przepis który podaję dostałam od mojej babci.
Oponki są puszyste i pyszne, zapraszam.

   
                    Składniki:
  • 500 g białego sera twarogowego półtłustego
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ser przepuściłam przez maszynkę do mielenia o średnich otworach.
Dodałam do sera jaja, cukier, wymieszałam.
Następnie dodałam do sera mąkę wymieszaną z sodą i zagniotłam ciasto podsypując mąką aby nie lepiło się do dłoni.
Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinałam kółka w których potem kieliszkiem wycinałam otworki.

Oponki smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączałam oponki na ręczniku papierowym.
Te małe kółeczka które wycinałam kieliszkiem usmażyłam i powstały małe pączusie.
Po całkowitym wystygnięciu posypałam oponki cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis babci.
"Podróże małe i duże"
W chmurach

8 komentarzy:

  1. Lubię oponki i często robie, jednak zamiast sody daję proszek do pieczenia, cóż soda na mnie źle działa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry! Pychotka na całego niedługo tłusty czwartek.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tłusty czwartek musi byc pysznie. Pozdrawiam Agatko.

      Usuń
  3. Oponki są pyszne...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne oponki Dorotko, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks