Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 13 lutego 2015

Puree z topinamburu

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem.
Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych.
Warto go zajadać.

       
                     Składniki: ( 4 porcje )
  • 1 kg bulw topinamburu
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki
  • biały pieprz do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • natka pietruszki

Bulwy topinamburu wyszorowałam szczoteczką pod bieżącą wodą, jeśli są bardzo brudne można je obrać ze skórki.
Gotowałam topinambur podobnie jak ziemniaki w osolonej wodzie jakieś 15-20 minut po czym odcedziłam i zmiksowałam je na gładki krem.
Następnie dodałam do puree sól, pieprz i mleko i dalej miksowałam.
Na koniec dodałam śmietankę i masło i dobrze wymieszałam.
Posypałam puree natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Ciechocinku

6 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam topinamburu, w końcu muszę się odważyć

    http://blogerskiwywiad.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj topinamburu bo jest tego wart.

      Usuń
  2. Dorotko, ciekawi mnie gdzie kupiłaś bulwy topinamburu?
    Kiedyś rósł w babcinym ogródku. Niestety, zjadły go nornice.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Topinambur kupuje u pana na ryneczku, on sprzedaje go jako słodki ziemniak i nikt sie nim nie interesuje dlatego kupuje po 3 zł za kg.
      Natomiast czytuje na forach że dziewczyny kupują go po 20 zł za kg.Mam farta.
      Pozdrawiam Łucjo.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks