Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 22 lutego 2015

Ziemniaki z pastą jajeczną

Dawno nie jadłam tak znakomitego ziemniaka.
Za ziemniakami ja szczerze powiedziawszy nie przepadam, zjem ale raz na jakiś czas, natomiast tak podany jak dziś Wam proponuję smakuje wybornie na ciepło jak i na zimno.
Polecam serdecznie jako przystawkę lub danie główne, zależy ile lubicie zjeść.
Przy okazji do obierania ziemniaków wypróbowałam widelec do ziemniaków ze sklepu Rossi [ klik ] i nie poparzyłam sobie palców jak niegdyś to bywało.
Ziemniaki przyrządza się szybko - tyle co ugotowanie jajek i ziemniaków a potem to już błyskawicznie.
Zapraszam gorąco.



              Składniki: ( 3 porcje )
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 jaja
  • 1 cebulka dymka
  • 6 małych ogórków kiszonych
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska z suszonymi borowikami
  • pieprz młotkowany
  • liście botwiny


Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
W tym samym czasie ugotowałam na twardo wymyte jaja.
Jaja po ugotowaniu przelałam zimną wodą, ostudziłam i obrałam a potem drobno posiekałam. 
Posiekałam także cebulkę i szczypiorek, wymieszałam z jajkami.
Ogórki kiszone również pokroiłam w drobną kosteczkę i dodałam do jaj.
Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam do smaku solą z suszonymi borowikami i pieprzem młotkowanym oraz dodałam majonez i jeszcze raz wymieszałam.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedziłam i przy użyciu widelca do ziemniaków obrałam je ze skórki. 

Potem z każdego ziemniaka łyżeczką wyjęłam miąższ tworząc łódeczkę.
Wybrane kawałki ziemniaka pokroiłam w kostkę i dodałam do masy jajecznej, wymieszałam.
Masą jajeczno - ogórkową nadziałam ziemniaki i podałam na liściach botwinki a także posypałam posiekanymi listkami botwiny.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Port El Kantaoui - Tunezja
http://www.rossi.pl/narzedzia_kuchenne.rossi

2 komentarze:

  1. Pastę jajeczną bardzo lubimy, więc muszę wypróbować połączenie z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks