Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 29 marca 2015

Baba jogurtowa z różanym lukrem

Wiosna i Wielkanoc to czas  bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach.
Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym.
Zachęcam do wykorzystania  na wielkanocnym stole.
Baba jogurtowa z różanym lukrem.


                    Składniki: ( forma 22 cm z kominem )
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 cytryn lub 2 łyżeczki suszonej
  • 3 duże jaja
  • 200 g cukru
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
                    Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody różanej
Najpierw przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę, dodałam olej i jogurt.
Wymieszałam jaja z solą i skórką cytrynową.
Teraz wmieszałam do jaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę do baby  wysmarowałam masłem i wysypałam bułka tartą i wlałam ciasto do środka.
Piekłam babę przez 45-50 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
Jak babka wystygła wyjęłam ją z formy.
Sok z cytryny wymieszałam z cukrem pudrem i podgrzewałam chwilę aż cukier się rozpuścił jakieś 30 sekund.
Dodałam do lukru wodę różaną, wymieszałam i polałam babę.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Koźlak czerwony "Krawiec"

6 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks