Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 15 marca 2015

Bułki owsiane z czarnuszką

Takie bułki jak dziś przedstawiam nadają się do hod dogów, sandwiczy czy innych gigantycznych kanapek.
Moje znalazły zastosowanie do pulled pork ale o nim w następnym poście.
Tym czasem zapraszam na Bułki owsiane z czarnuszką.




                       Składniki: ( 8 bułek )
  • 120 g oczyszczonego ziarna owsa
  • 1,5 łyżeczki kozieradki mielonej
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g ciepłej wody
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 jajo do smarowania
  • czarnuszka do posypania

Ziarna owsa zmieliłam w młynku na dość grubą śrutę.
Dosypałam do nich mąkę pszenną, sól i kozieradkę.
W wodzie rozpuściłam drożdże, dodałam cukier i olej i dokładnie wymieszałam.
Płynne składniki dodałam do sypkich i wyrobiłam jednolite, plastyczne ciasto.
Miskę wysypałam mąką, włożyłam do niej kulę ciasta i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut.
Ciasto rośnie bardzo szybko.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat, nie powinno się kleić do rąk.
Ciasto podzieliłam na 8 równych kawałków i z każdego uformowałam bułkę w kształcie rulonu.

Uformowane bułki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
Podczas wyrastania nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół.

Jak bułki pięknie wyrosły posmarowałam je rozmąconym jajem i posypałam nasionami czarnuszki.
Piekłam bułki 20-25 minut.
Studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
Bułki dodaję do listy "Na zakwasie i na drożdżach" która w tym miesiącu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Borówka brusznica

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja bułeczek :) Dziękuję pięknie za dodanie do śniadaniowych propozycji na marcowej liście, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mnie było miło dołączyć je do listy.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks